Unreliable power problem on my XITE

The Sonic Core XITE hardware platform for Scope

Moderators: valis, garyb

petal
Posts: 2289
Joined: Sun Sep 15, 2002 4:00 pm
Location: Copenhagen
Contact:

Unreliable power problem on my XITE

Post by petal »

For years I've had periodic problems with "unreliable" power on my XITE. Resulting in "copy protection error's".

So far I've been "fixing" it by turning the XITE on and of until it turns on. But for the past few weeks it's been happening several times daily, so I'd like to get it fixed once and for all.

Have a look at the video here, where you can see the power LED flicker for a while before it lights up:

https://www.dropbox.com/s/96v69jh8pxjrq ... 6.MOV?dl=0

I don't think it's the external power supply, I have tested it with another supply, same problem. My best guess so far is a dodgy cap inside of the XITE - what do you think? and do you have any good ideas as how to fix this?

Cheers,
Thomas

User avatar
Bud Weiser
Posts: 1686
Joined: Tue Sep 14, 2010 5:29 am
Location: nowhere land

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by Bud Weiser »

XITE-1 is a complex machine ...

WHY don´t you contact support ???

http://scope.zone/index.php?lg=en&id=1973

:)

Bud

petal
Posts: 2289
Joined: Sun Sep 15, 2002 4:00 pm
Location: Copenhagen
Contact:

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by petal »

I'll propably ending up having to, and then they'll tell me to ship my unit to Germany for repair. Somehow I have this childish hope that I can avoid that :)

nebelfuerst
Posts: 176
Joined: Tue Jun 23, 2009 10:55 am

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by nebelfuerst »

I experience the same with my XITE-1. On pci I never see copyprotection errors.
If I switch on other devices in the same room, the error often occurs.
I hardly believe, that this is an issue of powersupply. Maybe It's interference to the hdmi-cable ?
\\\ *** l 0 v e | X I T E *** ///

petal
Posts: 2289
Joined: Sun Sep 15, 2002 4:00 pm
Location: Copenhagen
Contact:

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by petal »

Well, I have tried everything with the HDMI-cable, including changing it out with other cables, which did not do the trick.

Also, the power LED flickering tells me it is a power issue of some sort.

User avatar
garyb
Moderator
Posts: 22258
Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Location: ghetto by the sea

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by garyb »

you could order a power supply and try that first.

David
Posts: 729
Joined: Wed Jan 09, 2002 4:00 pm
Location: Modular IV

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by David »

perhaps openning it up to give the switch a blast of air or contact cleaner

petal
Posts: 2289
Joined: Sun Sep 15, 2002 4:00 pm
Location: Copenhagen
Contact:

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by petal »

Thanks - Openning it up and give it a blast of air or contact cleaning is the next step after I've given the other power supply a second go. Only problem with that one is that it used to produce a physical hiss/noise in the Xite itself. But it will do for this test, and just maybe a new power supply actually will do the trick :)

Xite Knight v2.0
Posts: 20
Joined: Thu Nov 19, 2015 9:10 am
Location: The Kingdom of Denmark

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by Xite Knight v2.0 »

nebelfuerst wrote:
Tue Dec 17, 2019 11:06 am
If I switch on other devices in the same room, the error often occurs.
Exactly the same behaviour here. I guess the Xite is designed like that, but a fix would be nice.

nebelfuerst
Posts: 176
Joined: Tue Jun 23, 2009 10:55 am

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by nebelfuerst »

To head towards a bugfix, it would be good to understand, where that "copyprotection error" comes from.
Is Xite completely offline or is it just a short corruption of the communications oder is it something on the host ?
How does that copyprotection work ?
\\\ *** l 0 v e | X I T E *** ///

User avatar
garyb
Moderator
Posts: 22258
Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Location: ghetto by the sea

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by garyb »

Windows error messages are not intelligent.
that message in that situation indicates that the connection between the Scope software and the XITE was interrupted. it's not from a bug. if it happens when turning other devices on, the wiring in the building is probably not optimal.

catscratch
Posts: 280
Joined: Wed Nov 29, 2006 7:05 am

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by catscratch »

I also get copy "copy protection errors" in Xite from static discharges to any part of my setup. Since you have tried other power supplies with no improvement it makes me think of my recent static troubles...just my 2 cents worth. Check humidity levels in you space...even very small "shocks" can cause this problem in my space. Hope you find a solution.

User avatar
garyb
Moderator
Posts: 22258
Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Location: ghetto by the sea

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by garyb »

yes, static is a biyotch.

petal
Posts: 2289
Joined: Sun Sep 15, 2002 4:00 pm
Location: Copenhagen
Contact:

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by petal »

Fortunately I don't have problems with static electricity, but thanks for pointing it out!

For a week now I've been running the XITE with a different power supply and I haven't seen any "copy protection error's". My best guess is a kinda dodgy connecter on the power supply I've been using for years. Maybe I wont have to send my XITE to Germany after all :)

User avatar
garyb
Moderator
Posts: 22258
Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Location: ghetto by the sea

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by garyb »

good.

petal
Posts: 2289
Joined: Sun Sep 15, 2002 4:00 pm
Location: Copenhagen
Contact:

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by petal »

Unfortunately my XITE started to act up again with the other powersupply. Loosing power for no apparent reason. I guess it is an internal problem after all :(

David
Posts: 729
Joined: Wed Jan 09, 2002 4:00 pm
Location: Modular IV

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by David »

After consideration ... the reply I gave doesn't help none. Removed
Last edited by David on Sun Jan 26, 2020 1:26 am, edited 2 times in total.

Ditykman
Posts: 74
Joined: Sat Apr 06, 2013 5:08 am

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by Ditykman »

Hello

HDMI cable?

petal
Posts: 2289
Joined: Sun Sep 15, 2002 4:00 pm
Location: Copenhagen
Contact:

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by petal »

Well, the whole unit loses power for a while, so I don't see how this should be HDMI-cable related.

Ditykman
Posts: 74
Joined: Sat Apr 06, 2013 5:08 am

Re: Unreliable power problem on my XITE

Post by Ditykman »

Hello
With my config, this kind of messages are related to hdmi connection.
So I'm just saying

Post Reply