Can you control scope with this controller?

A place to talk about whatever Scope music/gear related stuff you want.

Moderators: valis, garyb

Post Reply
User avatar
Marco
Posts: 1091
Joined: Thu Oct 10, 2013 4:27 pm
Location: Germoney

Can you control scope with this controller?

Post by Marco » Mon Sep 18, 2017 1:02 pm

Looks good, but with scope? Working?

https://touchinnovations.com/products/kontrol-master/
Scope 7 user since 2017 and Scope user since 1998. :o

djmicron
Posts: 1097
Joined: Wed Jul 23, 2003 4:00 pm
Location: Milano
Contact:

Re: Can you control scope with this controller?

Post by djmicron » Mon Sep 18, 2017 1:37 pm

Image

User avatar
Marco
Posts: 1091
Joined: Thu Oct 10, 2013 4:27 pm
Location: Germoney

Re: Can you control scope with this controller?

Post by Marco » Mon Sep 18, 2017 3:20 pm

:D This is a great concept! As an additional feature to an existing regular controller, this is a great idea! I guess I need this for all my software synthesizers. No matter which one!
Scope 7 user since 2017 and Scope user since 1998. :o

Pygmy Audio Farms
Posts: 653
Joined: Wed Jan 09, 2002 4:00 pm
Location: Modular IV

Re: Can you control scope with this controller?

Post by Pygmy Audio Farms » Mon Sep 18, 2017 11:03 pm

I'd quietly suggest to avoid dealing with this company, from personal experience they have no loyalty to their products or customers

DragonSF
Posts: 377
Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm

Re: Can you control scope with this controller?

Post by DragonSF » Wed Sep 20, 2017 11:39 pm

I find the price a little bit to high. The 'Sanwa' buttons (Sanwa has no metallic buttons yet, so I assume there are from a different source) cost each $2, the encoder comes at $30 (the knob $5) and the case $15. Including a microcontroller and some wiring (about $20). That's about $90 in material. The program for the MC itself can be downloaded.

User avatar
Marco
Posts: 1091
Joined: Thu Oct 10, 2013 4:27 pm
Location: Germoney

Re: Can you control scope with this controller?

Post by Marco » Thu Sep 21, 2017 2:15 am

The program can be downloaded? Joke! It was written extra for the controller. There is no other easier way to get access to any parameters in any program you want to use, because this software manipulates the position of the mouse pointer! No communication between vst Plugins or scope or other software is necessary.

I will get this controller because it is a perfect over all control across any of the platforms you use. No matter, inside of cubase, Appleton or scope or any plug in.
Scope 7 user since 2017 and Scope user since 1998. :o

DragonSF
Posts: 377
Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm

Re: Can you control scope with this controller?

Post by DragonSF » Thu Sep 21, 2017 3:44 am

Just search for Arduino Mouse! https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Keyb ... useControl
It's the basic concept. You can of course do some fancy stuff additionally, but fact is, this program takes over mouse and keyboard (independently, of what DAW or else you're running).
Not that the whole concept is not worth pursuing it. Just as POC, I'll build one for myself. I've all the parts in stock (besides the encoder, which I can get from OMRON directly- this one has max resolution of 2500 impulses/rotation).

User avatar
Marco
Posts: 1091
Joined: Thu Oct 10, 2013 4:27 pm
Location: Germoney

Re: Can you control scope with this controller?

Post by Marco » Thu Sep 21, 2017 6:50 am

Oh nice if you are an engeneer electronican and a programmer, I'm more a musician And a user. So we will talk about it in a few months of development while others produce there second album of beautiful music. How far do you want to go away?
Scope 7 user since 2017 and Scope user since 1998. :o

DragonSF
Posts: 377
Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm

Re: Can you control scope with this controller?

Post by DragonSF » Thu Sep 21, 2017 3:02 pm

Marco wrote:Oh nice if you are an engeneer electronican and a programmer, I'm more a musician And a user. So we will talk about it in a few months of development while others produce there second album of beautiful music. How far do you want to go away?
As far as it takes. This kind of development takes days, not months.
But anyway, you can spend your money as you wish and give it away to rip-offs, if you like that - but wait, maybe you are an Apple fan and are used to it ;-) (no offense).

dawman
Posts: 13220
Joined: Sun Jul 24, 2005 4:00 pm
Location: PROJECT WINDOW

Re: Can you control scope with this controller?

Post by dawman » Thu Sep 21, 2017 5:16 pm

Looks great but they lost me at the "hover your mouse over the knob...." part.

We played on large metal, mushroom cap shaped, multidirectional (3 Giant Springs) rides at the park nearby.
You could tilt, while rotating....really cool idea if miniaturized.

I recently bought and still programming a Source Audio Reflex Expression Pedal.
It's a fantastic, freaky bad multi CC modulator, with a CV out to CV VCF In (SE-02) on analog synths, but loves Scope, and it's real freaky when you add Scopes MIDI Devices.

For example, using SALs PRJ Preset device, you can save hundreds of presets, which are a snapshot of the entire project window.
A preset could use several MIDI Filters, and change software/hardware MIDI Routing in real time.

I say buy it and make some crazy examples.

Waddup brotha' man djmicron, master of the Sub Modular, Mono Death Chorus for metal guitar, etc. etc.

DragonSF
Posts: 377
Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm

Re: Can you control scope with this controller?

Post by DragonSF » Thu Sep 21, 2017 9:52 pm

How it works: the device acts as Mouse/Keyboard device. If you hover/put your real mouse over any position on your screen (for example knob/slider in the DAW), you can move the cursor relatively to this position with the device's encoder knob. If you select hor./vert. or circular, the encoder's movement will be translated into the proper mouse movements (i.e. angle to x,y or x/y).

Pygmy Audio Farms
Posts: 653
Joined: Wed Jan 09, 2002 4:00 pm
Location: Modular IV

Re: Can you control scope with this controller?

Post by Pygmy Audio Farms » Thu Sep 21, 2017 11:47 pm

DragonSF wrote:How it works: the device acts as Mouse/Keyboard device.
Great for pot increments in the modular!

Would still appreciate a kinder user interface for the excellent midi2cv device :D

User avatar
Tau
Posts: 787
Joined: Mon Jun 26, 2006 4:00 pm
Location: Portugal
Contact:

Re: Can you control scope with this controller?

Post by Tau » Fri Sep 22, 2017 6:22 am

It's not a new concept.

I have a novation nocturn controller, the one with no keys, only 8 buttons and 8 encoders. It also has a super encoder which will act upon the GUI element you happen to be hovering your mouse pointer on.

It's not as useful as I thought it would be, and really not sure if it worked in Scope. But if you want to try how the concept works, you can get this one for cheap (discontinued, though):

https://global.novationmusic.com/midi-c ... ?reload=3#

Not a too bad controller, but build quality should be nothing like the one in the OP. I remember I was very excited when I first got it, but it needs the automap software, which is a PITA, and the form factor is a bit strange, so I haven't used it a while.

User avatar
Marco
Posts: 1091
Joined: Thu Oct 10, 2013 4:27 pm
Location: Germoney

Re: Can you control scope with this controller?

Post by Marco » Fri Sep 22, 2017 8:39 am

With the nocturn you can't control scope.
Scope 7 user since 2017 and Scope user since 1998. :o


DragonSF
Posts: 377
Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm

Re: Can you control scope with this controller?

Post by DragonSF » Wed Sep 27, 2017 3:44 am

yeah $140 is more realistic.

Post Reply