PlanetZ@scopeusers.com

Scope Users Community
It is currently Tue Jun 27, 2017 7:37 am

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 25 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sat Nov 12, 2016 12:03 pm 
Offline

Joined: Sun Apr 04, 2004 4:00 pm
Posts: 690
Location: Brighton England
Is a 6 dsp card enough to run just Solaris or just mod4?

_________________
http://www.mutationaudio.com

Keep Rollin'


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sat Nov 12, 2016 12:15 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Posts: 20811
Location: ghetto by the sea
it depends on how complicated the patch used is.

the accurate answer is maybe...


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sat Nov 12, 2016 12:57 pm 
Offline

Joined: Sun Apr 04, 2004 4:00 pm
Posts: 690
Location: Brighton England
Thanks for the clarity..

_________________
http://www.mutationaudio.com

Keep Rollin'


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sat Nov 12, 2016 1:29 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Posts: 20811
Location: ghetto by the sea
:lol:

sorry i couldn't be more clear!

i think with Solaris, you would be lucky to be able to use one voice, for the more complicated patches...


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sat Nov 12, 2016 2:36 pm 
Offline

Joined: Sun Apr 04, 2004 4:00 pm
Posts: 690
Location: Brighton England
Thought so. (Sorry I can see how that could of been read as a bit sarcastic). It was a clear answer. It's the whole "modular" type effect. Thanks.

_________________
http://www.mutationaudio.com

Keep Rollin'


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sat Nov 12, 2016 6:17 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Jan 23, 2012 11:45 am
Posts: 181
Location: New York
No absolutely not. 6 DSP is not enough for Solaris. Recently I've been on the fence about whether or not I want to get rid of all or at least some of my PCI cards. I bought an XITE-1 a few months ago. I've had 3 of the full 15 DSP cards for many years. I did a test with one card to see if I really needed 3. My first test was with Solaris. It ran well, but many patches ate all of the DSP of that single 15 DSP card. There was never a DSP overload until I added another device or two, but anything most would want to do in Solaris would be complicated, so you'd want a minimum of 15 DSP's, and 15 DSP's = 1 Solaris and that's about it.

Solaris is awesome though. It's worth it if you want a super advanced synth within Scope. If you buy someone's 15 DSP card, and it includes plugins, chances are good that it would include Solaris. That's one of the most famous plugins and a few years ago there was a special sale that included it, so anyone that didn't already have it surely bought it then.

I personally think Sonic Core should buy the rights from John Bowen and make it work for XITE-1 and re-release it. There's always talk about how they have limited ways to make money. Well remaking a classic always works right? I understand it's not that simple of course, but if they could work out the details, it would be a very worthwhile effort. I'd buy it on pre-order and wait a year for it....... Just saying.........


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sat Nov 12, 2016 9:53 pm 
Offline
User avatar

Joined: Wed Nov 01, 2006 3:12 am
Posts: 1067
Location: israel
for modular though 6dsp is not bad, if you aren't looking at polyphony but more into strange sound/fx/noodle stuff then why not.

_________________
Scope 3rd Party Developer
http://www.oceanswift.net
https://www.facebook.com/oceanswiftsynthesis/


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sun Nov 13, 2016 12:58 am 
Offline

Joined: Sun Apr 04, 2004 4:00 pm
Posts: 690
Location: Brighton England
Nice one guys. So yeah. 15dsp is needed.
53E7 = sell 2 of your cards and keep one for using the legacy stuff that does not work right on xite.

_________________
http://www.mutationaudio.com

Keep Rollin'


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sun Nov 13, 2016 4:18 am 
Offline
User avatar

Joined: Wed Nov 01, 2006 3:12 am
Posts: 1067
Location: israel
even something like the nord micro modular is monophonic/paraphonic for most patches. even the regular nord modular doesn't let you go crazy with voices on a big patch. you can get a lot of good sounds from 6dsp. if you make electronic music, how many voices do you really need for most bread-and-butter sounds?

_________________
Scope 3rd Party Developer
http://www.oceanswift.net
https://www.facebook.com/oceanswiftsynthesis/


Last edited by faxinadu on Sun Nov 13, 2016 5:44 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sun Nov 13, 2016 5:24 am 
Offline

Joined: Sun Apr 04, 2004 4:00 pm
Posts: 690
Location: Brighton England
Your generally right. Especially about modular. I used to have a micro nord modular! Did hit limits on that on occasions which was frustrating. But yeah generally speaking your right!

Anyhows I'm nuts. And I like to set stuff up so I don't hit limits. Even if it was only to be used once a year. But regardless of the modular. It's Solaris that's almost dictating the need for 15dsp card.

Want to make music making a cakewalk!!!!

I've almost ironed out all nigles in the studio and Solaris (and somewhat mod4 due to seq issues on xite) is the final nigle to sort. :)

_________________
http://www.mutationaudio.com

Keep Rollin'


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Mon Nov 14, 2016 9:31 am 
Offline
User avatar

Joined: Fri Feb 08, 2002 4:00 pm
Posts: 7938
Location: Germany
53E7 wrote:
... I personally think Sonic Core should buy the rights from John Bowen and make it work for XITE-1 and re-release it. There's always talk about how they have limited ways to make money. ...

sorry, but that's happy dreaming - I know the sales figures from the man himself - you'd be shocked
in Scope there is NO market except for bundled stuff, a lot of 1st class effects never got adequate acceptance
honestly, it's a shame

ps: I really considered this small indiscreetness twice, but supporting fairy tales isn't much useful either

cheers, Tom


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Mon Nov 14, 2016 10:21 am 
Offline

Joined: Sun Oct 05, 2014 9:46 pm
Posts: 37
Hi Edge,
6 DSP's for Mod4? My expirience is very fine. So i started with 4 DSP's and it was never boring. Okay i had only made sfx patches. So i never need many voices. Only the Mod without channel effects in the mixer 6 DSP's? Just doit.

ta7


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Wed Nov 16, 2016 2:10 am 
Offline

Joined: Sun Apr 04, 2004 4:00 pm
Posts: 690
Location: Brighton England
Right. So at the 11th hour, was so close to bidding on a 15dsp card. But you know what?

I shouldn't have to do this.

I'd rather give SC the money on new scope software that just sorts these issues out on xite or at least has replacements. Time for sonic core to have software just for xite and sack off anymore updates for and support for pci cards. Pci scope 5.1 is a good swan song, it works well. Xite should be THE one and only focus from now. It's the only hardware they sell!!!


In the time being what does not work on xite (and I haven't got a work around yet) I'll just do elsewhere!!!

Surely my virusti2 sounds just as good as Solaris. Modular pretty much is at 100% now due to the dsp#2 for seq parts discovery!!

_________________
http://www.mutationaudio.com

Keep Rollin'


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Wed Nov 16, 2016 4:00 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Sep 14, 2010 5:29 am
Posts: 1228
Liquid EDGE wrote:
I've almost ironed out all nigles in the studio and Solaris (and somewhat mod4 due to seq issues on xite) is the final nigle to sort. :)


ZARG Quantum Wave and Solaris (v5) will never run perfect w/ appreciable polyphony on any Creamware or S|C DSP system and you will have issues w/ most complex patches even monophonic on some systems.

Those were idealistic coded devices in the sense creating some insane synth architecture but the featuritis was too much.
The modulation busses eat SAT connections between DSP chips on a PCI card and accross PCI cards, inside XITE-1 between DSP chips in one slot and across DSP slots as well as between PCI cards and/or XITE-1 and computer host domain for breakfast.
There´s no escape except you don´t use all those complex features which make those synths a Solaris and Quantum Wave.
In fact you can use another (ZARG) synth for such simpler purposes then.

It drove me nuts recognizing because I really wanted these synths for their extended features compared to the simpler ones and use ´em to full potential,- but it is a no go.

I gave up w/ these devices and tinkering w/ all the workaround s##t is much too time consuming for me and frustrating.
I wanna load something fast and get my idea realized quickly vs losing the plot.

Some ZARGs would need a re-design to make ´em running smooth,- at least on a XITE box.

OTOH, I bought ´em all in a bundle, so using Prowave and ProOne alone is good enough for most "analogue synth emulation" tasks.
Even the stock Sonic Core devices are !

So, best idea is "use what runs well on XITE and forget the other devices",- it´s still a value.

I think more about what will happen when PCIe slots disappear.
I see it coming and PCIe x1 now is rare on most mobos already.

For the time being, a good idea might be some firmware upgrade using PCIe x4 to full potential and a new PCIe x4 card for XITE, just only to make the hardware better compatible w/ upcoming computer mobo hardware.
More lanes in use = more speed and probbably also more SAT connections (depending on what the internal communication DSP chips can handle though).

What I fear most is we see new hardware again because of evolution in computer market and bite in the dust w/ XITE because of the connection interface (PCIe x1 on HDMI) not working anymore.

:wink:

Bud


Last edited by Bud Weiser on Wed Nov 16, 2016 5:12 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Wed Nov 16, 2016 4:07 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Sep 14, 2010 5:29 am
Posts: 1228
Liquid EDGE wrote:
In the time being what does not work on xite (and I haven't got a work around yet) I'll just do elsewhere!!!


Which isn´t a satisfying solution at all´cause somewhere later you´ll find yourself doing everything elsewhere, at least when all the CW and S|C hardware is incompatible w/ next generations computer gear.

I´m pretty sure desktop computers will disappear and mobile devices will outperform today´s computer hardware.
Then you will have to connect to that and to be true,- I´d love to have XITE-1 mobile and being connected to a small mobile device being faster than today´s laptops and controlling the box.

Liquid EDGE wrote:
Surely my virusti2 sounds just as good as Solaris.


Same story,- DSP limitations also in VirusTi2 and we will obviously never see any Virus Ti3 in future.
Actually the Kemper modelling amp (same developer) has much more DSP power.

:)

Bud


Last edited by Bud Weiser on Wed Nov 16, 2016 5:08 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Wed Nov 16, 2016 12:08 pm 
Offline

Joined: Sun Apr 04, 2004 4:00 pm
Posts: 690
Location: Brighton England
Thanks for post about Solaris.

Yeah I got to cut back all the fiddling, can get so caught up in trying to set stuff up.

_________________
http://www.mutationaudio.com

Keep Rollin'


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Tue Nov 22, 2016 12:05 pm 
Offline

Joined: Sun Apr 04, 2004 4:00 pm
Posts: 690
Location: Brighton England
Bud Weiser wrote:

I think more about what will happen when PCIe slots disappear.
I see it coming and PCIe x1 now is rare on most mobos already.

For the time being, a good idea might be some firmware upgrade using PCIe x4 to full potential and a new PCIe x4 card for XITE, just only to make the hardware better compatible w/ upcoming computer mobo hardware.
More lanes in use = more speed and probbably also more SAT connections (depending on what the internal communication DSP chips can handle though).

What I fear most is we see new hardware again because of evolution in computer market and bite in the dust w/ XITE because of the connection interface (PCIe x1 on HDMI) not working anymore.

:wink:

Bud


This comment I never really replied too, I thought they were clever. Can sonic core not make any type of adaptor they want that has an hdmi connection? so surely, in theory, they could make a lightning to hdmi adaptor? Anything to hdmi?

_________________
http://www.mutationaudio.com

Keep Rollin'


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sun Feb 05, 2017 6:11 pm 
Offline

Joined: Fri Jun 03, 2005 4:00 pm
Posts: 804
Location: Springfield !
Liquid EDGE wrote:
Nice one guys. So yeah. 15dsp is needed.
53E7 = sell 2 of your cards and keep one for using the legacy stuff that does not work right on xite.


For the Xite-1, how many more times powerful is Xite-1 compared to Scope Professional / DSP Expansion card 14/15 DSP?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Sun Feb 05, 2017 6:40 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Posts: 20811
Location: ghetto by the sea
6-10 15dsp cards...


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 6 dsp pci card power?
PostPosted: Mon Feb 06, 2017 12:52 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Oct 10, 2013 4:27 pm
Posts: 731
Location: On the dark side of the earth
I think you should have a more look on that what is working, having concentration on that what is not working will put you in a cage, because sonic core is in a coma sleep and no one can really help if there are some programming issues. For me the possibilities of that what is working is more than I can explore in my lifetime if it was 900 years.

So concentrate on that what you already have in your hand, it is more than enough!

You are rich, but you don't know!

_________________
Just musicians discussion! :D


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 25 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Donate to help support this community


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group