PlanetZ@scopeusers.com

Scope Users Community
It is currently Fri Nov 24, 2017 1:07 am

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
 Post subject: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Sun Jul 16, 2017 3:58 pm 
Offline

Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm
Posts: 244
At the moment, we have a strong heatwave here at my place (around 35 C every day). My Pc was dying every 20min ( located in a A/C room). So I decided to buy a new cooler, which helped a lot. The temperatures at the CPU are around 30 C and also system/graphic have very little heat). But one problem remains: the XITE-1 have various problems: computer freezes, when Scope starts, or after some time giving error messages like SDRAM errors, PCI connection lost, copyright protection failure etc. Also: hardware version 3.0 detected, wrong software version.
Any ideas, how to resolve this?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Sun Jul 16, 2017 6:47 pm 
Offline

Joined: Mon Nov 15, 2010 12:57 pm
Posts: 1468
35C (95F) isn't excessively hot for electronics. What's the humidity? That might be more difficult to manage, and also more problematic.

If humidity has been high together with heat, try putting the XITE in a dry place for a day, maybe in a box with a 500ml of dried rice to absorb humidity or condensation that is causing the problems.

Of course, keep the rice OUT of the XITE.

Don't worry about any permanent damage yet. Electronics are pretty tough these days.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Sun Jul 16, 2017 9:53 pm 
Offline

Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm
Posts: 244
The humidity is at 46-50% (air conditioned). And the unit's failure occur mostly in the morning. After 3pm the condition is quite good.
Maybe there is a problem in the airflow. The rack is quite packed and only above the Xite there is a vent grid.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Mon Jul 17, 2017 4:30 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Sep 14, 2010 5:29 am
Posts: 1268
DragonSF wrote:
The humidity is at 46-50% (air conditioned). And the unit's failure occur mostly in the morning. After 3pm the condition is quite good.
Maybe there is a problem in the airflow. The rack is quite packed and only above the Xite there is a vent grid.


Reading your 1st post here ...
Is the XITE´s PCIe card sitting correctly in your computer´s PCIe slot ?
Is the HDMI cable perfectly connected to ythe XITE and the PCIe card ?

I got all that warning messages too and it was the card´s and/or HDMI cable´s connection.

I always operated XITE-1 in a rack and took care having 1HU spacers/vent-grids above AND below the XITE-1.
Half-rack units mounted below XITE-1 leave enough space too,- my Nuendo Timelock Pro synchronizer does since it´s smaller than half-rack behind it´s full width 19" frontpanel !
Never had any temperature related issues then.
Depending on your location you might think about active ventilation of your rack too.
Adds some noise though ...

Bud


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Mon Jul 17, 2017 2:53 pm 
Offline

Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm
Posts: 244
Beneath the Xite sits an Ultrapatch, should be good for heat absorbing. Yes, I checked the PCIe card and the cable, no problem there. The mean thing is, Xite will work for some time (1hour or so), and then the erros happen. I was thinking about active cooling.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Mon Jul 17, 2017 4:46 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Posts: 21051
Location: ghetto by the sea
pci express power save?

power settings/change plan settings/advanced settings/PCI Express/Link State Power Management/disabled...


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Mon Jul 17, 2017 9:44 pm 
Offline

Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm
Posts: 244
garyb wrote:
pci express power save?

power settings/change plan settings/advanced settings/PCI Express/Link State Power Management/disabled...

Thanks, I'll try that (was set to moderate). No avail: still getting:
Attachment:
hwvers.jpg
hwvers.jpg [ 15.31 KiB | Viewed 508 times ]

and
Attachment:
noscope1.jpg
noscope1.jpg [ 13.74 KiB | Viewed 508 times ]

These are the same errors, as if the Xite was switched off.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Tue Jul 18, 2017 12:01 am 
Offline
User avatar

Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Posts: 21051
Location: ghetto by the sea
yes, that's what those messages are. the HDMI cable is always the first suspect.

the reason i suggested the power setting, is because it seems to happen after a set period of time. that might indicate a power setting.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Tue Jul 18, 2017 1:46 am 
Offline

Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm
Posts: 244
garyb wrote:
yes, that's what those messages are. the HDMI cable is always the first suspect.

the reason i suggested the power setting, is because it seems to happen after a set period of time. that might indicate a power setting.

The next thing I'll try, is reset the PCIe card into a different slot. I also will exchange cable.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Tue Jul 18, 2017 8:15 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Mar 01, 2007 5:01 pm
Posts: 953
Location: Everywhere....Nowhere
if all of that doesn't work then I might recommend trying a new power supply. A generic replacement with the same specs is not expensive. Can't remember what the symptoms were for mine as it was a few years ago but it cleared up my problems quickly.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Tue Jul 18, 2017 8:51 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Oct 10, 2013 4:27 pm
Posts: 871
Location: On the dark side of the earth
Yes try a new power supply. One of the best ideas! I agree with you

_________________
Just musicians discussion! :D


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Tue Jul 18, 2017 8:55 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Oct 10, 2013 4:27 pm
Posts: 871
Location: On the dark side of the earth
Clean the gold contacts with a rubber!

_________________
Just musicians discussion! :D


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Heatwave -> Xite-1 problems
PostPosted: Tue Jul 18, 2017 5:07 pm 
Offline

Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm
Posts: 244
After inserting the PCIe card into a different slot, Scope is working again (okagesama=thank's god). Now my spyder utility (monitor color correction) doesn't work anymore, so I guess, there was a conflict there.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

Donate to help support this community


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group