Xite-1 clocking

The Sonic Core XITE hardware platform for Scope

Moderators: valis, garyb

Post Reply
User avatar
krizrox
Posts: 1320
Joined: Tue Aug 21, 2001 4:00 pm
Location: Elgin, IL USA
Contact:

Xite-1 clocking

Post by krizrox » Tue Feb 21, 2017 7:22 am

I have a few questions related to word clocking using Xite-1 and A16

Does it make a difference which device acts as WC master? Is the clock inside Xite better than the one in the A16 (or vice versa)?

Does an external clock (like a Big Ben or anything for that matter) improve anything?

User avatar
garyb
Posts: 21459
Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Location: ghetto by the sea

Re: Xite-1 clocking

Post by garyb » Tue Feb 21, 2017 11:06 am

both clocks are excellent, and both were designed by the same person. if it's an older A16 Ultra, the XITE is probably better.

yes, an external clock is better, but the difference is VERY subtle, probably so samll that your clients would never know the difference. if you have 3 or more digital devices to clock together, an external clock is probably a good move, but if it's just the XITE and the A16, i wouldn't bother unless you just have money to burn.

User avatar
krizrox
Posts: 1320
Joined: Tue Aug 21, 2001 4:00 pm
Location: Elgin, IL USA
Contact:

Re: Xite-1 clocking

Post by krizrox » Tue Feb 21, 2017 11:38 am

Cool thanks Gary. I've been using the A16 Ultra (older black-face Sonic Core version) as master but I think I'll experiment with the Xite as master. I have a session tonite I'll see if I can detect a difference. I'm still so impressed with the quality improvement clocking made on my system I've been wondering if an external clock would make it even better lol There seems to be a lot of voodoo out there in reference to clocking. The cost of acquisition for an external clock is rather steep in most cases (unless u buy used). I'll respond back with my findings.

User avatar
krizrox
Posts: 1320
Joined: Tue Aug 21, 2001 4:00 pm
Location: Elgin, IL USA
Contact:

Re: Xite-1 clocking

Post by krizrox » Tue Feb 21, 2017 12:41 pm

Well, that was fast.

I tried running with Xite as WC master, and A16 Ultra as WC slave, and that random crackling/popping I had reported a month or so ago came back.

With ADAT source modules A & B fully connected to 16 input channels of the STM2448, I am getting consistent crackling on channels 1-8 (source A) and only periodic random crackling on channels 9-16 at 44.1 kHz.

Switching to 48Khz, I only see consistent popping from channels 2-8 and nothing at all on channels 9-16.

So, this setup is not going to work for me. It's back to using A16 as WC master and XITE as slave.

Any thoughts?
Last edited by krizrox on Tue Feb 21, 2017 12:48 pm, edited 1 time in total.

User avatar
garyb
Posts: 21459
Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Location: ghetto by the sea

Re: Xite-1 clocking

Post by garyb » Tue Feb 21, 2017 12:46 pm

whatever way works best is fine imo.

DragonSF
Posts: 315
Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm

Re: Xite-1 clocking

Post by DragonSF » Tue Feb 21, 2017 4:16 pm

krizrox wrote:Well, that was fast.

I tried running with Xite as WC master, and A16 Ultra as WC slave, and that random crackling/popping I had reported a month or so ago came back.

With ADAT source modules A & B fully connected to 16 input channels of the STM2448, I am getting consistent crackling on channels 1-8 (source A) and only periodic random crackling on channels 9-16 at 44.1 kHz.

Switching to 48Khz, I only see consistent popping from channels 2-8 and nothing at all on channels 9-16.

So, this setup is not going to work for me. It's back to using A16 as WC master and XITE as slave.

Any thoughts?
That sounds familiar: nearly the same behavior with the new A16. Only on the new one, 48KHz has crackles everywhere.

User avatar
krizrox
Posts: 1320
Joined: Tue Aug 21, 2001 4:00 pm
Location: Elgin, IL USA
Contact:

Re: Xite-1 clocking

Post by krizrox » Wed Feb 22, 2017 4:38 am

I know, it was disappointing to see that problem rear it's ugly head again. Anyway - it's not worth losing sleep over. The way I had it before works fine. I know now to just leave it alone and get on with life lol

dawman
Posts: 13036
Joined: Sun Jul 24, 2005 4:00 pm
Location: PROJECT WINDOW

Re: Xite-1 clocking

Post by dawman » Wed Feb 22, 2017 8:30 pm

I guess I should be grateful I don't have issues.
I only wish we had more source and destinations and cascadable A16s...

catscratch
Posts: 255
Joined: Wed Nov 29, 2006 7:05 am

Re: Xite-1 clocking

Post by catscratch » Thu Feb 23, 2017 8:18 am

I found a minimal improvement audio quality with external clocking, clients could not hear the difference. It was a necessary complication for one project and then I switched back to internal clocking. I found my system became very unstable due to static shocks that would crash xite and cause cascading protection fault errors on a regular basis. Very annoying. This could be due to my choice of an inexpensive clock (Art gensync) but I can't say for certain. Could also be a grounding problem in my system, but it only happens with external sync.

dawman
Posts: 13036
Joined: Sun Jul 24, 2005 4:00 pm
Location: PROJECT WINDOW

Re: Xite-1 clocking

Post by dawman » Thu Feb 23, 2017 11:21 am

Mutec is the bomb, especially if video and SMPTE are being used.

DragonSF
Posts: 315
Joined: Sun Nov 08, 2015 4:28 pm

Re: Xite-1 clocking

Post by DragonSF » Thu Feb 23, 2017 3:28 pm

catscratch wrote:I found a minimal improvement audio quality with external clocking, clients could not hear the difference. It was a necessary complication for one project and then I switched back to internal clocking. I found my system became very unstable due to static shocks that would crash xite and cause cascading protection fault errors on a regular basis. Very annoying. This could be due to my choice of an inexpensive clock (Art gensync) but I can't say for certain. Could also be a grounding problem in my system, but it only happens with external sync.
ART syncgen works here without any probs. Of course, not with A16.

catscratch
Posts: 255
Joined: Wed Nov 29, 2006 7:05 am

Re: Xite-1 clocking

Post by catscratch » Fri Feb 24, 2017 11:40 am

[quote="DragonSF"
ART syncgen works here without any probs. Of course, not with A16.[/quote]

Good to know. I will be forced to try again one day.

Post Reply