Xite-1 and Alesis BRC?

The Sonic Core XITE hardware platform for Scope
Post Reply
User avatar
sunmachine
Posts: 331
Joined: Mon Mar 01, 2010 12:37 am

Xite-1 and Alesis BRC?

Post by sunmachine » Fri Sep 18, 2015 5:01 am

Is there any way to make the beautiful Alesis BRC work with an Xite-1 to control VDAT?

User avatar
garyb
Posts: 21171
Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Location: ghetto by the sea

Re: Xite-1 and Alesis BRC?

Post by garyb » Fri Sep 18, 2015 10:06 am

not really.

with PCI cards and a Syncplate it was once possible, but even then it was only at 48k and it didn't work as nicely as one would hope.

User avatar
sunmachine
Posts: 331
Joined: Mon Mar 01, 2010 12:37 am

Re: Xite-1 and Alesis BRC?

Post by sunmachine » Fri Oct 02, 2015 10:09 am

What PCI cards are actually compatible with the Sync Plate?
Are these only Pulsar II and the cards with 14/15 DSP or also Pulsar I and Luna (or other ones)?

User avatar
garyb
Posts: 21171
Joined: Sun Apr 15, 2001 4:00 pm
Location: ghetto by the sea

Re: Xite-1 and Alesis BRC?

Post by garyb » Fri Oct 02, 2015 10:36 am

all of them.

i messed around with this 10 years ago. i was never happy with it.

User avatar
astroman
Posts: 7952
Joined: Fri Feb 08, 2002 4:00 pm
Location: Germany

Re: Xite-1 and Alesis BRC?

Post by astroman » Sun Nov 15, 2015 4:06 am

just spottet this topic...
I agree with Gary - it's a rather bitchy setup - wouldn't consider it in a regular DAW environment
but might be a valid option to recycle both a Pulsar One and a BRC into something useful for tracking

it's very sensitive regarding sync and RS-232 serial connection
even worse: Alesis delivered wrong cables with some BRC units and due to the lenght of the cable this indeed matters
(there's a note from Alesis how to identify the proper ones)
high quality serial cables are almost absent in today's PC stores

I've setup a dedicated Win98 box for a BRC controlled VDAT, but put it on hold as my trusted old Pulsar One suffers from SRam Amnesia

when I used it's predecessor it generally worked fine, but some control-leds for track state flickered from time to time
it didn't seem to do anything, but was irritating... not sure about the reason
you may have to care for proper tape length when 'formatting', eg create a tape via Scope
a real Adat tape has several minutes of Data content before the audio starts

the real trouble is that the BRC will not show you that it lost sync with the software (which may happen)
so it looks like it's doing it's job but actually nothing gets recorded
the original Alesis BRC manual is a must-read (it's online, as is the service manual)

cheers, Tom

Post Reply